Nacítit jejich náladu: Jan Závodný Pospíšil o Generaci Z v rozhovoru pro Chytré Česko

Oblast generace Z, často označované jako generace sněhových vloček, patří mezi jednu z domén Jana Závodného Pospíšila z Fakulty managementu Vysoké školy ekonomické v Praze. V rozhovoru, jehož dalším hostem byla také terapeutka a ředitelka organizace Nevypusť duši Barbora Pšenicová, se v rámci projektu Chytré Česko věnovali právě přístupu k této generaci. Chytré Česko je společný projekt Aktuálně.cz a Nadace České spořitelny zaměřený na vzdělávání.

Jan Závodný Pospíšil jako dlouholetý vysokoškolský pedagog na celou situaci nahlíží právě z pohledu samotného vzdělávání a nastavování procesů ve školství tak, aby se mezigenerační rozdíly mezi pedagogy a samotnými studenty nestávaly problematickým blokem. Pedagog dle něj má být spíše partnerem než běžnou „mluvící hlavou“ a měl by se být schopen empaticky naladit na studenty tak, aby vzájemná komunikace mohla probíhat co nejlépe. „Když se naladíte na jejich vlnu, výuce víc porozumí.“

Generaci Z, tedy mladým narozeným mezi lety 1995 a 2010, se Jan Závodný Pospíšil odborně věnuje dlouhodobě. Kromě řady mediálních výstupů byl také členem mezinárodního projektu Výuka generace sněhových vloček – nové metody a výzvy, který ve spolupráci s Norwegian University of Science and Technology v norském Trondheimu zkoumal potřeby zástupců tzv. generace sněhových vloček v procesu vzdělávání. Teoretické poznatky aplikuje přímo ve své pedagogické praxi, díky čemuž získal v letech 2021 a 2024 titul Pedagog roku, která se uděluje nejoblíbenějším pedagogům jednotlivých fakult Vysoké školy ekonomické v Praze.