Management malých a středních pivovarů
Jestli něco český národ umí, pak je to vařit a pít pivo. Provozovat pivovar však není v dnešní době jednoduchá záležitost. Celosemestrální kurz Univerzity třetího věku na Fakultě managementu nabídne pohled pod pokličku varny malých a středních pivovarů a jejich managementu. Účastníci kurzu se seznámí s vývojem vaření piva a s pivními styly nejen ve světě, ale i na jindřichohradecku. Zjistí, co vše obnáší provozování českého minipivovaru, seznámí se s tím, co musí jeho manažer vše ovládat, s vývojem prostředí, marketingovými aktivitami či právními a ekonomickými aspekty vaření piva. Součástí kurzu bude také praktická ukázka vaření piva, exkurze do pivovaru a ukázka odborného hodnocení piva.
Přednáškový cyklus začíná 13. února 2023 v 10:00 na Fakultě managementu. Cena celého kurzu pro zájemce z řad Univerzity třetího věku je 500 Kč.
Obsah přednáškového cyklu
Datum | Název lekce Lektor |
---|---|
Úvod, historie piva Pavel Trojan, Pivovar Trojan Telč |
|
Pivní styly Stanislav Tripes |
|
Spory o právo vařit pivo za císaře Rudolfa II. Pavel Holub, Státní okresní archiv Jindřichův Hradec |
|
Chemie Piva Michal Šimíček, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita |
|
Moje cesta z FM do Pivovaru Všerad Lenka Stibalová, Pivovar Všerad |
|
Strategie pivovarů od revoluce do současnosti Stanislav Tripes |
|
Design piva a pivovarů Stanislav Tripes |
|
Čísla o pivu Petr Mazouch a Jakub Fischer, Fakulta informatiky a statistiky VŠE |
|
"Kde se pivo vaří, tam se dobře daří" Hana Pelcová, Státní okresní archiv Jindřichův Hradec |
|
Hodnocení piva - experiment Stanislav Tripes Kateřina Klimšová |
|
Právní a ekonomické aspekty vaření piva Mojmír Sabolovič |
|
Exkurze |