Poskytování stipendií na Fakultě managementu VŠE (OD F6-1/2024)

platný předpis

§ 1 Úvodní ustanovení

1. Toto Opatření v souladu se Stipendijním řádem Vysoké školy ekonomické v Praze (dále také „Stipendijní řád VŠE“) stanovuje podmínky pro přiznávání stipendií na Fakultě managementu VŠE (dále také jen „fakulta“). Vztahuje se na studenty bakalářských, magisterských a doktorských studijních programů uskutečňovaných na Fakultě managementu VŠE.

2. V souladu se Stipendijním řádem VŠE může být studentům Fakulty managementu VŠE děkanem přiznáno:

  1. prospěchové stipendium,
  2. mimořádné stipendium,
  3. doktorské stipendium.

3. Roční objem finančních prostředků na stipendia vyplácená fakultou je vázán na rozpočet fakulty na příslušný kalendářní rok a na stav a vývoj stipendijního fondu.

4. O přiznání stipendia rozhoduje děkan fakulty na základě návrhu stipendijní komise, která je poradním orgánem děkana. Děkan fakulty jmenuje dvě stipendijní komise.

  1. Předsedou stipendijní komise pro studenty bakalářských a magisterských programů je proděkan pro pedagogickou činnost. Dalšími členy jsou zpravidla tajemník fakulty, studijní referentka a zástupce studentů. V případě hlasování a rovnosti hlasů rozhoduje hlas předsedy.
  2. Předsedou stipendijní komise pro studenty v doktorských studijních programech je proděkan pro vědu, výzkum a doktorské studium. Dalšími členy jsou zpravidla tajemník fakulty, studijní referentka pro doktorské studium a zástupce studentů. Tato komise je poradním orgánem děkana také ve věcech přiznání mimořádných stipendií z grantů a dalších projektů. V případě hlasování a rovnosti hlasů rozhoduje hlas předsedy.

§ 2 Prospěchová stipendia

1. Prospěchové stipendium je možno přiznat studentům bakalářského a navazujícího magisterského studia, kteří splnili obě následující podmínky:

  1. jsou v době rozhodování o přiznání stipendia studenty 3. nebo 5. semestru bakalářského studia, resp. 3. semestru navazujícího magisterského studia; u studentů, kteří byli vysláni v rámci probíhajícího studia na FM VŠE ke studiu v zahraničí, platí obdobné ustanovení také v 7. semestru bakalářského, resp. 5. semestru navazujícího magisterského studia,
  2. za předchozí akademický rok dosáhli studijního průměru uvedeného v § 2, odst. 3, a zároveň získali alespoň 40 kontrolních kreditů.

2. Návrh prospěchových stipendií předkládá studijní oddělení k projednání stipendijní komisi, která své doporučení předloží děkanovi fakulty.

3. Stipendium je vypláceno v těchto pásmech studijního průměru:

  1. 1,0 až 1,2 včetně,
  2. více než 1,2 až 1,5 včetně

4. Studenti, kterým bylo děkanem fakulty přiznáno prospěchové stipendium, jsou neprodleně po rozhodnutí stipendijní komise informováni elektronickou poštou.

5. Prospěchové stipendium se vyplácí měsíčně. Prospěchové stipendium nenáleží za měsíce červenec a srpen.

6. Prospěchové stipendium se neposkytuje studentovi:

  1. v době přerušení studia,
  2. v době, která se po přerušení studia kryje s dobou, za níž v předcházejícím studiu stipendium obdržel,
  3. při novém přijetí na fakultu po zanechání studia,
  4. který byl podmínečně vyloučen ze studia.

7. Nárok na prospěchové stipendium v akademickém roce nebo jeho části může zaniknout také na základě návrhu Disciplinární komise Fakulty managementu VŠE.


§ 3 Mimořádná stipendia

1. Mimořádné stipendium může být přiznáno děkanem v souladu s ustanovením Stipendijního řádu VŠE, čl. 4 odst. 1.

2. Mimořádné stipendium lze poskytnout na žádost studenta, akademického pracovníka Fakulty managementu VŠE, nebo z vlastního podnětu děkana. Žádost se předkládá do 25. dne v měsíci studijní referentce, která je členkou stipendijní komise.

3. Mimořádné stipendium se neposkytuje za podmínek stanovených v § 2, odst. 6, písm. a), b) a d). Nárok na mimořádné stipendium v akademickém roce nebo jeho části může zaniknout také na základě návrhu Disciplinární komise Fakulty managementu VŠE.


§ 4 Doktorská stipendia

1. Doktorské stipendium se vyplácí v souladu se Stipendijním řádem VŠE, čl. 7, studentům prezenční formy studia po dobu standardní doby studia, a je tvořeno třemi složkami: studijní, pedagogickou a vědeckou.

2. Studijní složka se skládá z části nárokové a z části nenárokové. Výši částek a podmínky nároku určuje aktuálně platný dokument Výpočet pravidelného měsíčního stipendia studentů prezenční formy doktorského studia na FM VŠE.

3. Pedagogická složka se odvíjí od rozsahu přímé výuky a úspěšných obhajob vedených bakalářských prací. Výši částek a podmínky nároku určuje aktuálně platný dokument Výpočet pravidelného měsíčního stipendia studentů prezenční formy doktorského studia na FM VŠE.

4. Vědecká složka doktorského stipendia je tvořena pravidelnou měsíční částkou za každý dosažený publikační bod dle aktuálně platného Opatření děkana o dalších povinnostech studentů doktorského studia na Fakultě managementu VŠE v Praze.

5. Studentům doktorského studia je dále přiznáváno stipendium za dosažené výsledky v tvůrčí činnosti dle aktuálně platného Rozdělení prostředků institucionální podpory na dlouhodobý koncepční rozvoj na Fakultě managementu VŠE v Praze, a rovněž za činnosti vykonávané nad rámec tzv. standardu doktoranda dle aktuálně platného Opatření děkana o dalších povinnostech studentů doktorského studia na Fakultě managementu VŠE v Praze.

6. Pokud student závažným způsobem neplní studijní povinnosti vyplývající ze Studijního a zkušebního řádu VŠE v Praze, může děkan v souladu se Stipendijním řádem VŠE v Praze, čl. 7 odst. 4, stipendium snížit či odejmout Může tak učinit na základě návrhu akademického pracovníka, který vede studenta ve studiu v doktorském studijním programu, vedoucího katedry, na které student uskutečňuje doktorský studijní program, či proděkana pro vědu, výzkum a doktorské studium.


§ 5 Závěrečná ustanovení

1. Toto opatření nabývá účinnosti dnem 1. 9. 2024.

2. Tímto opatřením se ruší Opatření děkana Fakulty managementu č. 5/2018 Poskytování stipendií na Fakultě managementu VŠE ze dne 13. září 2018.