Uznávání studijních povinností na Fakultě managementu VŠE (OD F6-2/2024)

platný předpis

§ 1 Úvodní ustanovení

Toto Opatření určuje podmínky uznávání studijních povinností v souladu se Studijním a zkušebním řádem Vysoké školy ekonomické v Praze v bakalářských, navazujících magisterských a doktorských studijních programech s výjimkou studia v zahraničí.


§ 2 Uznání povinností splněných v rámci studia v bakalářských, magisterských a doktorských studijních programech na Vysoké škole ekonomické v Praze

1. Děkan fakulty může uznat pouze studijní povinnost, která byla hodnocena známkou výborně nebo velmi dobře, příp. započteno, a od jejíhož splnění neuplynuly k datu podání žádosti více než tři kalendářní roky. Zároveň tato studijní povinnost musí být v souladu s profilem absolventa programu.

2. V případě uznání předmětů dle § 60 Zákona č. 111/1998 Sb. o vysokých školách a dle čl. 9 odst. 4 a čl. 12 odst. 3 Studijního a zkušebního řádu je možné uznat i studijní povinnosti hodnocené známkou dobře.


§ 3 Uznání povinností splněných v rámci celoživotního vzdělávání na Fakultě managementu Vysoké školy ekonomické v Praze

1. Jsou uznávány studijní povinnosti dle čl. 4 odst. 10 Řádu celoživotního vzdělávání a vzdělávání v mezinárodně uznávaných kurzech Vysoké školy ekonomické v Praze, pokud byly hodnoceny známkou výborně, velmi dobře nebo dobře, a od jejichž splnění neuplynuly k datu podání žádosti více než tři kalendářní roky.


§ 4 Uznání povinností absolvovaných při studiu na vysoké škole v zahraničí, na niž byl student vyslán v rámci studia na Vysoké škole ekonomické v Praze

1. Pro uznávaní všech studijních povinností, které student absolvoval při studiu na vysoké škole v zahraničí, platí ustanovení čl. 12 odst. 2 Studijního a zkušebního řádu Vysoké školy ekonomické v Praze.

2. Uznání předmětů absolvovaných v zahraničí za jiné než povinně volitelné předměty studijního plánu Fakulty managementu, je výhradně v kompetenci garanta předmětu na Fakultě managementu.


§ 5 Uznání povinností splněných na jiné veřejné vysoké škole

1. Děkan fakulty může uznat pouze studijní povinnost, která splňuje následující podmínky:

  1. musí být v souladu s profilem absolventa programu a byla hodnocena známkou výborně nebo velmi dobře, příp. započteno, a od jejího splnění neuplynuly k datu podání žádosti více než tři kalendářní roky,
  2. garant předmětu na VŠE, za který má být studijní povinnost uznána, posoudí shodu sylabu a požadavků na ukončení předmětu a udělí souhlasné stanovisko s uznáním předmětu.

2. V případě doktorského studia může děkan uznat i studijní povinnost splněnou na vysoké škole v zahraničí podle § 5 odst. 1 písm. a) a b) tohoto Opatření.


§ 6 Uznání jazykového certifikátu za studijní povinnost

1. Děkan fakulty může uznat pouze jazykový certifikát, který splňuje následující podmínky:

  1. odpovídá výstupní úrovni studijní povinnosti, o jejíž uznání student žádá, nebo ji převyšuje,
  2. od jeho vydání neuplynuly k datu podání žádosti více než dva kalendářní roky.

2. Pro uznání studijní povinnosti dle § 6 tohoto Opatření platí čl. 12, odst. 4, písm. c) Studijního a zkušebního řádu Vysoké školy ekonomické v Praze.

3. Uznatelné jazykové certifikáty jsou uvedeny v příloze tohoto Opatření.


§ 7 Překážky pro uznání studijní povinnosti

1. Studentovi nelze uznat v rámci stávajícího studia žádnou studijní povinnost, pokud:

  1. ji splnil v rámci studia, které mu bylo ukončeno vyloučením ze studia dle § 56 odst. 1 písm. g) nebo h) Zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách,
  2. mu byla v rámci jeho předchozího neúspěšně ukončeného studia ve shodném studijním programu na Fakultě managementu VŠE uznána studijní povinnost (s výjimkou uznání předmětů dle čl. 9 odst. 4 a čl. 12 odst. 3 Studijního a zkušebního řádu),
  3. žádá o uznání studijní povinnosti ze souběžného studia.

§ 8 Náležitosti a termíny žádosti o uznání studijní povinnosti

1. O uznání studijní povinnosti se žádá elektronicky odesláním vyplněné Žádosti o uznání předmětu v Kontaktním centru InSIS. Nejzazším termínem podání žádosti je termín uvedený v harmonogramu akademického roku pro daný semestr.

2. Povinnými přílohami žádosti jsou: výpis studijních výsledků potvrzený vysokou školou, která ho vydala, a sylabus předmětu, za který má být studijní povinnost uznána. Tyto dokumenty není třeba dokládat, pokud student žádá o uznání předmětu, který odstudoval na Fakultě managementu VŠE Praha.

3. V případě žádosti o uznání jazykového certifikátu je povinnou přílohou žádosti samotný certifikát.


§ 9 Čerpání kreditních poukázek za uznané studijní povinnosti

1. Pro čerpání kreditních poukázek za uznané studijní povinnosti platí ustanovení čl. 13 odst. 9 Studijního a zkušebního řádu Vysoké školy ekonomické v Praze.

2. V souladu s ustanovením čl. 3 písm. c) Studijního a zkušebního řádu Vysoké školy ekonomické v Praze nejsou kredity uznané podle § 2, § 3, § 5 a § 6 tohoto Opatření zahrnuty do kontrolních kreditů.

3. V souladu s ustanovením čl. 13 odst. 9 písm. c) Studijního a zkušebního řádu Vysoké školy ekonomické v Praze je za uznané studijní povinnosti podle § 2 a § 5 tohoto Opatření čerpán počet kreditových poukázek o pětinu vyšší, než odpovídá jejímu kreditovému ocenění; v případě uznané studijní povinnosti podle § 3, § 4 a § 6 tohoto Opatření je čerpán počet kreditových poukázek bez navýšení.


§ 10 Závěrečná ustanovení

1. Toto opatření nabývá účinnosti dnem 1. 9. 2024.

2. Tímto opatřením se ruší Opatření děkana Fakulty managementu č. 3/2020 Uznávání zkoušek a zápočtů na Fakultě managementu VŠE ze dne 1. 6. 2020.