Jednací řád Akreditační rady Fakulty managementu VŠE (OD F6-9/2019)

platný předpis

§ 1 Působnost Akreditační rady

1. Akreditační rada je poradním orgánem děkana Fakulty managementu VŠE v Praze se sídlem v Jindřichově Hradci (FM VŠE). Akreditační rada zejména vyvíjí trvalý tlak na zvýšení kvality při tvorbě studijních programů a vzorových studijních plánů, podporuje dlouhodobé zlepšování kvality předmětů i studijních programů a přispívá k udržení celkové koncepce studijních programů vyplývající z dlouhodobé strategie FM VŠE.

2. Akreditační rada jedná ve věcech souvisejících se studijní agendou FM VŠE v bakalářském a navazujícím magisterském studiu, v souladu s článkem 9 Pravidel systému zajišťování kvality vzdělávací, tvůrčí a s nimi souvisejících činností a vnitřního hodnocení kvality vzdělávací, tvůrčí a s nimi souvisejících činností VŠE v Praze. Nad rámec článku 9 se Akreditační rada zejména:

  1. vyjadřuje k souladu profilu absolventa FM VŠE a výstupů z učení,
  2. vyjadřuje ke studijním výsledkům v jednotlivých předmětech a k výsledkům studentské zpětné vazby,
  3. vyhodnocuje podněty ke koncepčním i operativním otázkám studia od garantů jednotlivých předmětů, garantů vedlejších specializací a garantů studijních programů,
  4. projednává výsledky analýzy adaptace absolventů na trhu práce,
  5. projednává otázky a náměty předložené děkanem.

3. V předmětech, studijních programech a vzorových studijních plánech FM VŠE nesmí být prováděny změny bez souhlasného stanoviska Akreditační rady.


§ 2 Složení Akreditační rady

1. Předsedou Akreditační rady je proděkan pro studium.

2. Dalšími členy jsou vedoucí všech kateder FM VŠE (v jejich nepřítomnosti pak určený zástupce), studentský místopředseda AS FM VŠE a garanti oborů v bakalářském a navazujícím magisterském studiu, pracovník pověřený řízením a sledováním kvality na FM VŠE.

3. Předseda Akreditační rady může k jednání přizvat další osoby, zejména pak garanty předmětů, vyučující předmětů či zástupce studentů.


§ 3 Zásady jednání Akreditační rady

1. Akreditační rada se schází minimálně jednou za semestr. Zasedání Akreditační rady řídí její předseda.

2. Zasedání Akreditační rady je neveřejné.

3. Akreditační rada je usnášeníschopná, jestliže je přítomna nadpoloviční většina členů Akreditační rady.

4. Návrh stanoviska Akreditační rady je schválen, vysloví-li se pro něj nadpoloviční většina přítomných členů Akreditační rady.

5. V případě rovnosti hlasů rozhoduje hlas předsedy.

6. V naléhavých a odůvodněných případech může předseda Akreditační rady požádat členy o hlasování o stanovisku formou per rollam. Hlasování per rollam probíhá elektronicky za těchto podmínek:

  1. předseda Akreditační rady pošle všem členům návrh stanoviska v dané věci, včetně příslušných podkladů a sdělí lhůtu pro odpověď,
  2. členové Akreditační rady zašlou všem členům Akreditační rady odpověď „souhlasím“, „nesouhlasím“ nebo „zdržuji se hlasování“,
  3. stanovisko je přijato, pokud s ním souhlasila nadpoloviční většina hlasujících. Zároveň je nutné, aby se hlasování účastnila nadpoloviční většina všech členů Akreditační rady; v případě rovnosti hlasů se postupuje jako v odst. 5,
  4. o hlasování per rollam vyhotoví předseda Akreditační rady zápis dle § 4.

7. Materiály, které má Akreditační rada projednávat, jsou k dispozici členům nejpozději jeden týden před konáním Akreditační rady.

8. Elektronická komunikace probíhá výhradně přes školní e-mailové adresy.


§ 4 Stanovisko Akreditační rady

1. Výsledkem jednání Akreditační rady je její stanovisko.

2. Stanovisko je součástí Zápisu z jednání Akreditační rady, které pořizuje zapisovatel Akreditační rady určený předsedou.

3. Zápis je neprodleně po zasedání elektronicky rozeslán všem členům Akreditační rady, kteří mohou ve stanovené lhůtě zaslat elektronicky připomínky. Pokud tak neučiní, má se za to, že se zápisem souhlasí.

4. Konečnou verzi zápisu schvaluje předseda Akreditační rady a neprodleně ji předkládá děkanovi FM VŠE.


§ 5 Závěrečná ustanovení

1. Tento jednací řád nabývá účinnosti dnem 22. října 2019.

2. Tímto opatřením se ruší opatření děkana č. 8/2017 Jednací řád Akreditační rady Fakulty managementu VŠE ze dne 29. listopadu 2017.