Opatření rektorky – režimová opatření ve vnitřních prostorách VŠE platná od 15. 11. 2021 (aktualizováno)

V návaznosti na platná opatření Ministerstva zdravotnictví stanovuje rektorka s účinností od 1. listopadu 2021 do odvolání toto opatření upravující provoz Vysoké školy ekonomické v Praze.

Pravidla jsou platná pro všechny areály Vysoké školy ekonomické v Praze, tedy i pro všechny prostory týkající se Fakulty managementu v Jindřichově Hradci.

Zaměstnanec/student nese veškerou odpovědnost za nesplnění povinností vyplývajících z opatření MZ ČR.

I. Obecné podmínky

Do areálu VŠE mohou vstupovat pouze osoby, které nevykazují klinické příznaky onemocnění covid-19. Po celou dobu přítomnosti ve škole jsou všichni povinni dodržovat hygienická opatření.

Používání ochranných prostředků dýchacích cest

Všechny osoby ve vnitřních prostorech areálu VŠE (zejména na chodbách, klidových zónách a v prostorách knihoven) mají povinnost používat ochranný prostředek dýchacích cest (nos, ústa), kterým je respirátor nebo obdobný prostředek (vždy bez výdechového ventilu) naplňující minimálně všechny technické podmínky a požadavky (pro výrobek), včetně filtrační účinnosti alespoň 94 % dle příslušných norem (např. FFP2, KN 95), které brání šíření kapének.

Aktualizace k 15. 11. 2021

Tato povinnost se nevztahuje na :

  • studenty při vzdělávání, kteří sedí v lavici nebo jsou jinak usazeni a je jich v jednom prostoru přítomno méně než 50,
  • akademické pracovníky a další učitelekteří byli očkováni proti onemocnění covid-19 a od dokončeného očkovacího schématu podle souhrnu údajů o přípravku uplynulo nejméně 14 dní, při poskytování vzdělávání,
  • studenty a akademické pracovníky v rámci vzdělávací aktivity, jejíž charakter neumožňuje nošení ochranného prostředku (např. tělesná výchova),
  • zkoušeného a zkoušejícího při zkoušce, pokud všechny osoby udržují vzdálenost alespoň 1,5 metru,
  • osoby v době výkonu práce na pracovišti nebo v době výkonu jiné obdobné činnosti po dobu, kdy vykonávají tuto činnost na jednom místě bez přítomnosti jiné osoby nebo pokud všechny osoby udržují vzdálenost alespoň 1,5 metru,
  • osoby po dobu nezbytně nutnou pro pořízení fotografie/videozáznamu při akcích organizovaných školou.

II. Postup při pozitivním testu na covid-19 nebo rizikovém kontaktu v prostorách VŠE

Studenti a zaměstnanci, kteří byli pozitivně testováni na covid-19 RT-PCR testem, kontaktují neprodleně svého praktického lékaře a dále se řídí jeho pokyny. Nahlásí tuto skutečnost rovněž na emailovou adresu karantena@vse.cz. Studenti z důvodu omluvení neúčasti na výuce informují shodně jako v případě jiné nemoci svoji studijní referentku, zaměstnanci svého nadřízeného.

Doporučujeme informovat rovněž své kolegy, resp. spolužáky, se kterými byla pozitivně testovaná osoba v posledních dnech v kontaktu po delší dobu bez ochranného prostředku dýchacích cest a bez dodržení min. vzdálenosti 1,5 metru.

Studenti a zaměstnanci, kteří se dostali do kontaktu s osobou, která byla pozitivně testována na covid-19 RT-PCR testem, platí následující:

  • očkovaní a ti, co prodělali onemocnění covid-19 (a od prvního pozitivního testu neuplynulo více než 180 dní):
  • pokud jsou bez příznaků, nemusí absolvovat RT-PCR test na covid-19 a nemusí ani do karantény;
  • pokud mají příznaky onemocnění covid-19, musí absolvovat RT-PCR test na covid-19.
  • neočkovaní jsou povinni nastoupit do karantény, přičemž v tomto případě platí stejný postup jako v případě nemoci (povinnost kontaktovat praktického lékaře) a dále studenti z důvodu omluvení neúčasti na výuce informují příslušnou studijní referentku, která eviduje dobu karantény jako omluvenku v InSIS, a zaměstnanci bezodkladně informují svého nadřízeného.

III. Akademické obřady, kongresy, konference, studentské akce (kulturní, sportovní a podobné), pokud se účastní i jiné osoby, než studenti a zaměstnanci VŠE, a kurzy U3V

Maximální přípustný počet přítomných osob nesmí být vyšší než 100 % celkové kapacity míst k sezení v místnosti; všichni účastníci musí být usazeni, vzdálenost účastníků od místa určeného pro vystupující musí být nejméně 2 m. a mají povinnost používat ochranný prostředek dýchacích cest (nos, ústa), kterým je respirátor nebo obdobný prostředek (vždy bez výdechového ventilu) naplňující minimálně všechny technické podmínky a požadavky (pro výrobek), včetně filtrační účinnosti alespoň 94 % dle příslušných norem (např. FFP2, KN 95), které brání šíření kapének.

Zúčastnit se mohou pouze osoby, které předloží doklad o splnění podmínek bezinfekčnosti:

  • potvrzení poskytovatele zdravotnických služeb o negativním výsledku testu na stanovení přítomnosti antigenu viru SARS-CoV-2 nejdéle před 24 hodinami nebo RT-PCR testu nejdéle před 72 hodinami, nebo
  • potvrzení vystavené poskytovatelem zdravotních služeb o tom, že prodělali onemocnění covid-19, uplynula u nich doba izolace podle platného mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví a od prvního pozitivního POC antigenního testu na přítomnost antigenu viru SARS CoV-2 nebo RT-PCR testu na přítomnost viru SARS-CoV-2 neuplynulo více než 180 dní, nebo
  • národní certifikát o provedeném nebo dokončeném očkování vydaný oprávněným subjektem působícím v ČR nebo v jiném členském státě EU, přičemž
  • od aplikace druhé dávky očkovací látky v případě dvoudávkového schématu uplynulo nejméně 14 dní, nebo
  • od aplikace dávky očkovací látky v případě jednodávkového schématu uplynulo nejméně 14 dní;

Organizátor je povinen před vstupem do místnosti konání akce splnění těchto podmínek kontrolovat a účastník je povinen jejich splnění prokázat; v případě, že splnění podmínek neprokáže, organizátor mu účast neumožní.


IV. Stravovací služby

Provozovny stravovacích služeb, které slouží i pro veřejnost, jsou povinny kontrolovat splnění podmínek bezinfekčnosti (doklad o očkování, negativní výsledek testu, potvrzení o prodělané nemoci – podrobně viz bod II).

V prostorách VŠE působí následující typy provozoven:

  1. vysokoškolská stravovací zařízení (Žižkov – Menza AV Gastro, Pizza VŠEm, Zdravá výživa, Akademický klub VŠE, Umbrella pizza bar; Jižní město – závodní stravování AV Gastro; Jarov – Menza restaurant; Jindřichův Hradec – bufet) – studenti a zaměstnanci VŠE se prokazují identifikačními kartami;  u osob, které nejsou studenty nebo zaměstnanci VŠE je stravovací zařízení povinno kontrolovat bezinfekčnost všech zákazníků při vstupu do prostor nebo v případě, že kontrolu při vstupu neumožňují provozní podmínky, nejpozději před poskytnutím služby ;
  2. prodej jídla s sebou (bufety, kavárna v atriu RB) – pokud neprobíhá konzumace na místě, není třeba prokazovat bezinfekčnost. Při konzumaci na místě platí ustanovení uvedené v bodě a).

V. Opatření po návratu ze zahraničí

Pokud studenti nebo zaměstnanci pobývali déle než 12 hodin v posledních 14 dnech na území států, které jsou na seznamu zemí nebo teritorií s nízkým nebo se středním rizikem nebo vysokým nebo velmi vysokým rizikem výskytu onemocnění covid-19, jsou povinni postupovat podle Ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví ze dne 26. 10. 2021 č.j. MZDR 20599/2020-126/MIN/KAN.


Stručné desatero: co dělat v případě podezření na onemocnění koronavirem (COVID-19) nebo při rizikovém kontaktu?

  1. Pokud máte podezření na onemocnění koronavirem (covid-19) – nejčastější projevy horečka, únava, suchý kašel, bolest kloubů a svalů, nechoďte do školy ani na veřejnost (!), zůstaňte doma a kontaktujte co nejdříve telefonicky svého praktického lékaře a postupujte podle jeho doporučení.
  2. Pokud Váš praktický lékař usoudí, že musíte absolvovat RT-PCR na covid-19, vypíše Vám elektronickou žádanku na test na covid-19.
  3. S žádankou můžete navštívit příslušné odběrové místo bez objednání, je však doporučeno před návštěvou příslušné odběrové místo telefonicky kontaktovat a ověřit si jeho aktuální kapacitní možnosti.
  4. Do oznámení výsledku testu nechoďte do školy ani na veřejnost a zůstaňte doma.
  5. V případě pozitivního testu nahlaste neprodleně tuto skutečnost na emailovou adresu karantena@vse.cz a rovněž Vašemu nadřízenému, včetně doby trvání nařízené domácí izolac Informujte rovněž své kolegy, se kterými jste byl/a v posledních dnech v kontaktu po delší dobu bez ochranného prostředku dýchacích cest a bez dodržení min. vzdálenosti 1,5 metru. Pozitivní výsledky testů jsou laboratořemi hlášeny příslušné hygienické stanici, která Vás pravděpodobně bude kontaktovat.
  6. Pokud jste vyučující domluvte se prosím na náhradním řešení výuky s vedoucím katedry. O případném dočasném přechodu na on-line výuku v době domácí izolace rozhoduje děkan.
  7. Domácí izolace může být ukončena pouze praktickým lékařem.
  8. Potvrzení o ukončení domácí izolace pošlete emailem nadřízenému.
  9. Pokud jste byli informováni některým ze svých kolegů, že byl pozitivně testován na covid-19 RT-PCR testem, platí následující pravidlo:
  • očkovaní a ti, co prodělali onemocnění, a od prvního pozitivního testu neuplynulo více než 180 dní:
    • pokud jsou bez příznaků, nemusí absolvovat RT-PCR test na covid-19 a nemusí ani do karantény;
    • pokud mají příznaky, musí absolvovat RT-PCR test na covid-19.
  • neočkovaní jsou povinni nastoupit do karantény, informovat svého nadřízeného a postupovat analogicky jako v případě domácí izolace. Karanténu nařizuje pracovník příslušné krajské hygienické stanice či speciální trasovací callcentrum. Případů nákazy je ale velké množství a než se k Vám trasovací centrum či hygiena dovolá, můžete už být infekční. Proto buďte ohleduplní a zůstaňte v karanténě dobrovolně. Kontaktujte svého lékaře a postupujte podle jeho pokynů.

 

  1. Mějte prosím stále na paměti, že důsledné dodržování zvýšených hygienických a všech aktuálně platných preventivních opatření chrání nejen Vás, ale i Vaše okolí a Vaše blízké. Pokud jste vyučující, zvažte podle dané situace, zda by nebylo vhodné ochranný prostředek dýchacích cest použít během výuky i v případě, že jste očkovaní anebo jste v posledních 6 měsících onemocnění covid-19 prodělali.
  1. Pokud máte podezření na onemocnění koronavirem (covid-19) – nejčastější projevy horečka, únava, suchý kašel, bolest kloubů a svalů, nechoďte do školy ani na veřejnost (!), zůstaňte doma a kontaktujte co nejdříve telefonicky svého praktického lékaře a postupujte podle jeho doporučení.
  2. Pokud Váš praktický lékař usoudí, že musíte absolvovat RT-PCR na covid-19, vypíše Vám elektronickou žádanku na test na covid-19.
  3. S žádankou můžete navštívit příslušné odběrové místo bez objednání, je však doporučeno před návštěvou příslušné odběrové místo telefonicky kontaktovat a ověřit si jeho aktuální kapacitní možnosti.
  4. Do oznámení výsledku testu nechoďte do školy ani na veřejnost a zůstaňte doma. Pokud bydlíte na kolejích, informujte o nastalé skutečnosti vedoucí Vaší koleje.
  5. V případě pozitivního testu nahlaste neprodleně tuto skutečnost na emailovou adresu karantena@vse.cz a emailem též Vaší studijní referentce, včetně doby trvání nařízené domácí izolace. Pokud bydlíte na koleji, neprodleně informujte i vedoucí koleje. Informujte rovněž spolužáky, kteří seděli ve Vašem bezprostředním okolí a oznamte příslušné předměty s jejich identy i na emailovou adresu karantena@vse.cz. Pozitivní výsledky testů jsou laboratořemi hlášeny příslušné hygienické stanici, která Vás pravděpodobně bude kontaktovat.
  6. Domácí izolace může být ukončena pouze praktickým lékařem.
  7. Potvrzení o ukončení domácí izolace pošlete emailem studijní referentce.
  8. Pokud jste byli informováni některým ze spolužáků, že byl/a pozitivně testován/a na covid-19 RT-PCR testem, platí následující pravidlo:
  • očkovaní a ti, co prodělali onemocnění, a od prvního pozitivního testu neuplynulo více než 180 dní:
    • pokud jsou bez příznaků, nemusí absolvovat RT-PCR test na covid-19 a nemusí ani do karantény;
    • pokud mají příznaky, musí absolvovat RT-PCR test na covid-19.
  • neočkovaní jsou povinni nastoupit do karantény, přičemž v tomto případě platí to, co v případě nemoci, tedy povinnost informovat příslušnou studijní referentku. Karanténu nařizuje pracovník příslušné krajské hygienické stanice či speciální trasovací callcentrum. Případů nákazy je ale velké množství a než se k Vám trasovací centrum či hygiena dovolá, můžete už být infekční. Proto buďte ohleduplní a zůstaňte v karanténě dobrovolně. Kontaktujte svého lékaře a postupujte podle jeho pokynů.
  1. V případě onemocnění covid-19 se student řídí (stejně jako v případě ostatních onemocnění) Studijním a zkušebním řádem (čl. 11 Překážky plnění studijních povinností).
  2. Mějte prosím stále na paměti, že důsledné dodržování zvýšených hygienických a všech aktuálně platných preventivních opatření chrání nejen Vás, ale i Vaše okolí a Vaše blízké. I když dle aktuálně platných preventivních opatření není povinné mít během výuky nasazený ochranný prostředek dýchacích cest, zvažte podle dané situace, zda by nebylo vhodné ochranný prostředek dýchacích cest použít.