Management malých a středních pivovarů

Jestli něco český národ umí, pak je to vařit a pít pivo. Provozovat pivovar však není v dnešní době jednoduchá záležitost. Celosemestrální kurz Univerzity třetího věku na Fakultě managementu nabídne pohled pod pokličku varny malých a středních pivovarů a jejich managementu. Účastníci kurzu se seznámí s vývojem vaření piva a s pivními styly nejen ve světě, ale i na jindřichohradecku. Zjistí, co vše obnáší provozování českého minipivovaru, seznámí se s tím, co musí jeho manažer vše ovládat, s vývojem prostředí, marketingovými aktivitami či právními a ekonomickými aspekty vaření piva. Součástí kurzu bude také praktická ukázka vaření piva, exkurze do pivovaru a ukázka odborného hodnocení piva.

Přednáškový cyklus začíná 13. února 2023 v 10:00 na Fakultě managementu. Cena celého kurzu pro zájemce z řad Univerzity třetího věku je 500 Kč.


Obsah přednáškového cyklu

DatumNázev lekce
Lektor
Úvod, historie piva
Pavel Trojan, Pivovar Trojan Telč
Pivní styly
Stanislav Tripes
Spory o právo vařit pivo za císaře Rudolfa II.
Pavel Holub, Státní okresní archiv Jindřichův Hradec
Chemie Piva
Michal Šimíček, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita
Moje cesta z FM do Pivovaru Všerad
Lenka Stibalová, Pivovar Všerad
Strategie pivovarů od revoluce do současnosti
Stanislav Tripes
Design piva a pivovarů
Stanislav Tripes
Čísla o pivu
Petr Mazouch a Jakub Fischer, Fakulta informatiky a statistiky VŠE
"Kde se pivo vaří, tam se dobře daří"
Hana Pelcová, Státní okresní archiv Jindřichův Hradec
Hodnocení piva - experiment
Stanislav Tripes
Kateřina Klimšová
Právní a ekonomické aspekty vaření piva
Mojmír Sabolovič
Exkurze

Partnerské organizace

Vysoká škola ekonomická v Praze, Fakulta managementu
Pivovar Trojan Telč
Vysoká škola ekonomická v Praze, Fakulta informatiky a statistiky
Ostravská univerzita, Lékařská fakulta
Pivovar Všerad
Státní okresní archiv Jindřichův Hradec
Management malých a středních pivovarů