Eliška Lichtenberková – Německo

Univerzita: Universität Kassel

Termín: ZS 2019/2020

Přístup k zahraničním studentům
Hned po příjezdu na Universität Kassel nás čekal Orientation week, který byl společný jak pro nově nastupující studenty, tak pro ty výměnné. Mohli jsme tak poznat město i z jiné perspektivy, podnikali jsme společně výlety, měli jsme možnost věnovat se i organizačním záležitostem, ale především se seznámit, jelikož nás hned první večer čekala tématická party v Campus Clubu (ostatně jako každý týden :D)! V kontaktu jsme byli díky Whatsapp skupině, která byla pro všechny studenty i s tutory, takže nebyl problém se na ně kdykoli s čímkoli obrátit. Zároveň v International Office byli velice milí a nápomocní s okamžitým vyřízením všech dokumentů. Přístup k výměnným studentům nebyl nijak odlišný od ostatních, učitelé se věnovali svým studentům intenzivně a velmi jsem ocenila i individuální přístup, jelikož nás bylo na předmětech jen okolo deseti studentů. Měli jsme i možnost docházet do jazykového centra přímo v kampusu a zlepšit si tak němčinu nebo jiné jazyky, nabídka kurzů tam byla obrovská. Ekonomická fakulta nám dokonce nabídla při jeho splnění plné proplacení, což studenty o to víc motivovalo. Na kurzech jsem se pak seznámila s místními studenty, ostatně ve škole se Němci baví spíše spolu, takže doporučuji chodit více do Campus Clubu, jestli se chcete seznámit s rodilými mluvčími.
Kvalita výuky
Jak jsem již zmínila, přístup k výuce byl o něco odlišný než u nás, všichni jsme si tykali a vztah k učitelům byl více osobní, spíše přátelský. Studovali jsme v malých skupinách a v hodinách převládaly intenzivní diskuze, takže to bylo hodně záživný.
Výuka tam oproti naší trvá 3 hodiny s tím, že první polovina je věnována teorii, kterou následně aplikujeme, ale celkově bych řekla, že výuka byla zaměřena více prakticky než teoreticky. Během semestru jsme pracovali na projektech, které jsme v závěru prezentovali, málokde se na předmětu psal test, spíše se odevzdávaly výsledné práce.
Náročnost výuky
Záleží na výběru předmětů, ale náročnost mi přišla srovnatelná s VŠE. Měla jsem pouze tři předměty plus jazykový kurz dvakrát týdně, ale přesto jsem měla čas na cestování, sportovní aktivity apod. Docházka se řešila především v jazykovém centru, ale nedoporučuji vynechávat ani jinde i přesto, že vaši přítomnost nekontrolují.
Vybavení pro studium
V kampusu najdete úplně všechno, od velké moderní knihovny, až po spoustu studijních kaváren, menzu – která byla i vegan friendly, bistra, bary, obchůdky s papírenskými potřebami atd.
Knihovna byla skvěle vybavená a asi třípatrová, ale v odpoledních hodinách bylo skoro nemožné si tam najít nějaké místo pro sebe. Naštěstí měli otevřeno každý den a zavíralo se až ve 23 hod.
K připojení byla všude k dispozici síť eduroam, jen bylo potřeba si zapůjčit router za poplatek.
Příležitosti pro trávení volného času
Univerzita nabízí velké množství sportovních aktivit, některé lekce jsou i zdarma, ale bylo obtížnější se tam přes velký zájem dostat. Vedle kampusu je i McFit posilovna, kam jsem také párkrát zavítala, ale většinu volného času jsme cestovali. Společně s tutory se mohlo jezdit na výlety do okolních měst jako je Frankfurt za cca 10 €, toho jsem ale nevyužila a jezdili jsme s partou exchange studentů sami. Díky studentské kartě, za kterou jsme na začátku semestru zaplatili 270 €, jsme měli možnost jezdit po celém Hesensku zdarma (platilo pro tramvaje/autobusy/vlaky ale i na Nextbike kola). Doprava vlakem někam dál, zejména ICE, byla už o něco nákladnější a spousta studentů tak využívala služeb Blablacar nebo Flixbus.
Kvalita ubytování
Z ubytování přímo v kampusu jsem byla nadšená! Bydlela jsem v centru kampusu na Nora-Platiel Straße, pár metrů od kavárny a knihovny, fakultu jsem měla hned naproti a do centra města to byl cca kilometr. Pokoj jsem měla za 256 €/měsíc a jen pro sebe, spolu s vlastní kuchyňkou a koupelnou. Na patře nás moc nebylo a dole byla už jen společenská místnost, kde se občas popíjelo a prádelna, jinak tam byl klídek, což se o jiných lokalitách říct nedá, zejména poblíž Campus Clubu to bylo hlučnější.
Ve městě je i Ikea, kde jsem si nakoupila potřebné vybavení, takže mi nic nechybělo.
Atraktivita místa (města)
Kassel se nachází uprostřed Německa, takže to není nikam daleko. Dominantou města je horský park Wilhelmshöhe zapsaný v UNESCO, který nepochybně stojí za návštěvu. Je tam ale i spousta divadel, galerií, kin, plaveckých bazénů, fitness center, parků a obchodů. Musím říct, že Kassel mě mile překvapil, není to tak malé město, jak jsem předpokládala, a bylo tam pořád co objevovat! Také nákupních center a tříd je tam hned několik a z kampusu je to opravdu blízko. V zimě rozhodně stojí za to navštívit vánoční trhy, ty tam mají překrásný nejen v Kasslu, ale hlavně ty v Hamburgu mě okouzlily svou atmosférou. Za semestr jsem stihla navštívit celkem 14 měst v Německu, v rámci výuky jsme pak strávili týden v belgických Bruggách a z Berlína jsem letěla do Barcelony. Hodně lidí jezdilo i do Nizozemí, jelikož k hranicím to bylo kousek.
Celková spokojenost
Hlavní přínosy pro osobní rozvoj Musím se přiznat, že mi to dost pomohlo se osamostatnit, jelikož půl roku pryč od domova, rodiny a kamarádů jsem nikdy předtím nebyla. Rozhodně ale nelituju, že jsem odjela.
Věděla jsem, že je to přinejhorším pár hodin cesty domů, ale i tak jsem si připadala jako když začínám úplně nový život. Plný dobrodružství, skvělých příležitostí, navázaných nových přátelství s lidmi z celého světa a nekonečného množství zážitků! Nezdá se to, ale ten semestr uteče jako voda, a ještě si to budete chtít prodloužit 😀
Doporučení pro studenty Jestli váháte a přemýšlíte, jestli je pro vás Německo to pravé, tak se nebojte a vyjeďte. Přiznám se, že Kassel nebyl mojí první volbou, ale nakonec jsem za to byla naopak ráda a moc si to tam užila. Zlepšila jsem se nejen v angličtině, ale i v němčině a získala jsem hned dva certifikáty – z německého kurzu a projektu StratX. Takže pokud vám vaše preference nevyjde, nesmutněte, a rozhodně jeďte. Zkrátka za ty vzpomínky a zkušenosti to stojí a ty vám nikdo nevezme!