Karolína Skarabellová – Německo

Univerzita: Universität Kassel

Termín: ZS 2019/2020

Přístup k zahraničním studentům
Přístup k zahraničním studentům byl super. Kdekoliv jsem se ocitla, všichni uměli anglicky a byli moc milí a přívětiví. Během semestru i před, máte spoustu informací co se kdy a kde děje. Během Orientation week vám váš studentský tutor vysvětlí celý univerzitní systém a ukáže vám všechny potřebná místa. Poznáte i město Kassel jak z kulturního hlediska, tak i toho, kam si večer zajít na to nejlepší zdejší pivo. Buddy systém jako na VŠE nefunguje, nikdo vás nikde nevyzvedává, ale po příjezdu si můžete o Buddieka zažádat a trávit s ním nějaký čas a třeba si i procvičit němčinu.
Kvalita výuky
Výuka se nějak zásadně neliší od výuky na FM. Záleží na předmětu, který si zapíšete. Probíhá buď formou diskuzí a praktických příkladů zakončených semestrální prací nebo formou tří hodinových přednášek zakončených testem. Ve všech případech se jedná o malé skupiny studentů, kde koluje přátelská atmosféra. Účastnit se můžete i přednášek na jiných fakultách, všude jsou vám dveře otevřené. Doporučuji si zapsat International Strategy Simulation. Vyjedete na týden mimo Německo, my byli v belgických Bruggách. Jedná se o Markstrat Simulation a týden pracujete v mezinárodních týmech jako marketingové oddělení firmy. Vše probíhá na počítači. Je to celkem náročný, ale tento týden mi dal snad nejvíce za celé studium.
Náročnost výuky
Náročnost výuky se také nijak zvlášť neliší od výuky na FM. Já měla zapsané jen samé „Lectures“, což byla čtyřhodinová přednáška a cvičení v jednom. Tato forma byla náročnější na udržení pozornosti, ale ve finále se to dalo zvládnout.
Vybavení pro studium
Škola disponuje velkou knihovnou, která je otevřena sedm dní v týdnu do 23 hodin. Jsou zde k dispozici počítače i tiskárny a různé místnosti k pronájmu, pokud potřebujete s týmem na něčem pracovat. V kampusu je spoustu bister a kaváren, takže místo kam se zašít s učením a s kávou/čajem určo najdete.
Příležitosti pro trávení volného času
V průběhu semestru se koná spoustu party jak na kolejích, tak i ve studentských klubech. Máte možnost vyjet i na výlety za velice nízkou cenu např. Frankfurt, okolí Kasslu a další. Můžete se stát i dobrovolníkem v jednom ze studentských spolků, plus se stát členem univerzitního sportovního klubu. Pokud chcete navštěvovat nějaké sporty, doporučuji se o to zajímat již před orientačním týdnem, ty nejlepší sporty jsou hned pryč. Je tam velice široký výběr jako např. plavání, hodiny salsy, jóga, fitness, fotbal a další.
Kvalita ubytování
Velkou výhodu je umístění kolejí, které se nacházejí přímo v kampusu. Já jsem v těchto kolejích bydlela, takže jsme to ráno do lavice měla cca 3 minuty. Koleje jsou čisté a se základním vybavením. Můžete s dalšími studenty sdílet kuchyňku nebo mít pokoj s malou kuchyňkou celý pro sebe. Osobně doporučuji připlatit si a mít vše jen pro sebe, takový cenový rozdíl to už není.
Atraktivita místa (města)
Kassel je kulturní město, kde se nachází řada muzeí, umění a park Wilhelmshöhe, který je zapsán na seznamu UNESCO. Ve městě je skvělá infrastruktura. Všude se dostanete rychlostí blesku tramvají, autobusem nebo zde fungují sdílená kola Next bike. Jste uprostřed Německa, takže je vlastně všude blízko. Já navštívila Hamburk, Hannover, Kolín nad Rýnem, městečka v okolí Kasslu a Belgii. Rozhodně jeďte do Marburgu, který je kouzelný hlavně o Vánocích a kde mají to nejlepší jídlo, co jsem kdy jedla. Vážně! Auflauf v Cafe 1900, rozhodně stojí za to mít a sníst!
Celková spokojenost
Hlavní přínosy pro osobní rozvoj Z osobního hlediska jsem se hlavně osamostatnila, zlepšila se v angličtině i němčině a rozšířila si své obzory. Jednoznačně nejkrásnější na celém pobytu bylo to, že jste v kontaktu s lidmi ze všech koutů světa. Najednou jen tak sedíte a přemýšlíte nad tím, jak je to všechno možné, že ten svět je vlastně hrozně malý a ačkoliv jsme všichni rozdílní, jsme na stejné cestě… Na cestě za poznáním a přesně to nás sbližuje.
Doporučení pro studenty Jistě to slyšíte ze všech koutů, ale ona to je fakt pravda. Zkrátka neváhejte a vyjeďte kamkoliv! Bude to jedno z nejhezčích obdobích na které budete vzpomínat celý svůj život (teda doufám!). A jestli se bojíte prodlužování tak se nebojte, ono to vše jde! Já a všichni mí kamarádi jsme to úspěšně zvládli, takže TY rozhodně také! Doma na vás rozhodně nezapomenou, spíše naopak! Tak vzhůru do neznáma a ještě dál.